2016: A Kormány szócsöveként Németh Szilárd.

A Kormány szócsöveként Németh Szilárd

Civil szervezetek elleni kormányzati támadás a külföldről kapott támogatások ürügyén

A CIVIL CITROM DÍJAT a Kormány szócsöveként működő Németh Szilárd, FIDESZ-alelnök kapja a “civilek eltakarítása” érdekében végzett alábbi tevékenységéért:

Németh Szilárd a gondolati útmutatást a miniszterelnökétől és pártelnökétől, Orbán Viktortól vette.

A miniszterelnök, FIDESZ-elnök szerint “Akárhogy is finanszírozza a civil szervezeteket Soros György, akárhogy próbál bemenni a médiába a magyar milliárdos a pénzével, és hangulatot kelteni”, az igazság az, hogy a Nyugat menekült-politikáját a magyar nép erőteljesen, növekvő számban és növekvő erővel ellenzi. (www.hirado.hu; 2016. augusztus 28.) Orbán alaptétele az volt, hogy a Soros György által támogatott hazai civil szervezetek politikai befolyásra törekednek elsősorban azért, hogy “jó pár millió muszlim” az EU-ba vándorolhasson. Bár a “demokrácia játékszabályai szerint” működnek ezek a civilek, de végül is Soros György támogatásával szerzik meg azt a politikai befolyást, ami jut nekik és nem választások vagy más politikai legitimáció útján! Tehát az állam tevékenységére anélkül igyekeznek befolyást gyakorolni, hogy erre választói felhatalmazásuk lenne? (reflektor.hu, 2016.június 2., Mikecz Dániel) S ezen a ponton visszaköszön Orbán Viktor régi tévképzete (még a 2014-es tusványosi beszédben) arról, hogy az “igazi” civilekkel szemben “nem számítanak civilnek” mindazok, akik az államéletre, az állam tevékenységére és működésére befolyást igyekeznek gyakorolni! Orbán mindezzel egybehangzóan mondta 2017. január 10-én a HÍR TV-ben: “A Soros-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött. Ezért ezek ellen a szervezetek ellen minden eszközzel fel kell lépni.”

A legújabb, aktuális lépés ennek szellemében az ellenőrzés lehetőségének megteremtése lett: a www.gepnarancs.hu 2017. január 13-i száma szerint Orbán a legfontosabbnak annak a lehetőségnek a megteremtését tartja, hogy minden magyar állampolgár tudhassa minden közéleti szereplőről, hogy kicsoda, honnan – külföldről vagy Magyarországról – kapja a pénzét, és ha külföldről, támasztanak-e vele szemben elvárást.

A fenti elvi alapra fűzte Németh Szilárd az elmúlt fél év időszakából kijelentéseit:

“Én most, mint a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke a bizottsághoz és a titkosszolgálatokhoz fordultam, összegyűjtve a Soros-hálózattal együttműködő szervezetek nevét, kérve a tevékenységük teljes átvilágítását. Eddig 22 Soros-lerakat jött ki a napra avval, hogy nyíltan beálltak a spekuláns által működtetett kampánygépezetbe, a TASZ-tól az Eötvös Intézetig.” Nem fog ebből egy újabb norvég-botrány kerekedni?- kérdezte a Pesti srácok újságírója a 2016. szeptember 26-i interjúban. Németh Szilárd válasza: Nem lesz olyan műbalhé, mint a Norvég Civil Alap ügyében volt, “… amit ugyanis ezek a szervezetek a migrációs kérdésben tesznek, az az európai és a magyar törvények nyílt megsértése, hiszen cinkelt kártyákkal, fekete pénzekkel nem lehet jogszerűen részt venni a politikában. Nem lehet migránsok millióit törvénysértésre buzdítani, mert az maga is nagyon durva törvénysértés. Soros György ez irányú ügyködése nagyon komoly kockázatot jelent a magyar emberekre, ezért az államnak minden erejével fel kell lépnie a jogtalanság ellen.”

“Magyarországnak van egy megválasztott parlamentje, van egy kormánya, és ők meghozták ezt a doktrínát, az emberek megszavazták, egy népszavazással megerősítették, és egy nemzeti konzultáción is, és ezt nem hagyhatjuk, és ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és el kell innen takarítani, és most ennek eljött a nemzetközi lehetősége is …” – válaszolta 2017. január 10-én a Hír TV kérdésére Németh Szilárd.

Németh Szilárd azért érdemel CIVIL CITROM DÍJAT, mert 1990 óta ő intézte a legdurvább, legbárdolatlanabb vélemény-támadást a civil szektorral szemben! Politikus a rendszerváltozás óta soha, sehol nem mondta ki ilyen bután (és sajnos őszintén!), amit gondol a kormánykritikus, autonóm civil szerveződésekről. Minden olyan autonómiáról, ami nem a politikai választási rendszer terméke, nem az államhatalom függvénye és éppen ebből a függetlenségből meríti civil tartalmát!

Volt polgármesteri és képviselői minőségében elkövetett civil-ellenes tevékenysége miatt is érkezett jelölés Németh Szilárd CIVIL CITROM DIJÁRA vonatkozóan! A jelölés szerint Németh Szilárd évek óta küzd egy helyi civil szervezettel, a Csepeli Munkásotthon Alapítvánnyal, annak vagyonáért, az 5400 m2-es Csepeli Munkásotthon Kulturális Központért, Csepel belvárosában. Túl azon, hogy a legkülönbözőbb hatósági vegzatúrákkal, perekkel, szolgáltatói és önkormányzati nyomásgyakorlással igyekezett az alapítvány megszűnt alapítójának a helyébe kerülni és ezzel hatalma alá vonni az alapítványt; még attól sem riadt vissza, hogy a konkrét ügyet törvényalkotási úton rendezze el! A FIDESZ-KDNP frakciókon végig is ment a “Lex Munkásotthon” címen elhíresült T/5128. számú törvényjavaslat a Civil Törvény módosításáról. A parlament – az ellenzék heves tiltakozása ellenére – mindenféle aggály nélkül megszavazta a 2015. évi CXXXIV. törvényt, amely a civil szervezetek működéséről szóló 2011. évi CLXXV. törvény 41/A. § (1) és (2) bekezdésébe az alábbi rendelkezéseket illesztette:

41/A. § (1) Ha közhasznú jogállású alapítványban az alapító – több alapító esetében valamennyi alapító – halála vagy jogutód nélküli megszűnése miatt az alapítói jogokat a kuratórium (kurátor) vagy a bíróság gyakorolja, és az alapítvány közhasznú tevékenységei közül legalább három a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szerinti önkormányzati feladat, az alapítói jogok gyakorlójává az e § szerint javasolt személy válik.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt feltételek esetében az alapítvány székhelye szerinti települési önkormányzat képviselő-testületét az alapítói jogok gyakorlójának személyére vonatkozóan javaslattételi jog illeti meg.

(3) A képviselő-testület csak az önkormányzat 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságot javasolhat az alapítói jogok gyakorlójának.

Nyilvánvaló e módosítás szándéka: a civil szervezet az autonómiáját automatikusan veszítse el, ha meghalt vagy megszűnt az alapítója és a létesítő okiratában írt közhasznú tevékenységei közül legalább három önkormányzati feladat! (Összevetendő ez a feltétel azzal a másik törvényi szabállyal, hogy a közhasznú nyilvántartásba vételhez éppen az kellett, hogy a létesítő okirat tartalmazzon olyan közfeladatokat és azok jogszabályhelyeit, amelyekben a jogszabály állami vagy önkormányzati közfeladatot állapít meg!) Ezen a logikán talán már küszöbön is áll az a törvénymódosítás, amely szerint államosítani lehetne azokat a közhasznú civil szervezeteket, amelynek létesítő okiratában legalább három állami közfeladat van…!

A CIVIL CITROM DÍJ adományozásával jelezzük a közvélemény számára, hogy az autoriter államhatalom mai képviselőivel szemben is ragaszkodni kell a nonprofit civil szektor önállóságához, a civil szervezetek autonómiájához és pártpolitikai függetlenségéhez, az állami tevékenységeket kontrolláló és értékelő funkciójához! Minden fillér támogatást ? ami az autonóm civil szervezetek működésében segíti ezen ellenőrző- és értékelő funkciók ellátását -, egy demokráciában az államnak megköszönnie kellene, s nem büntetni, ahogyan Németh Szilárd gondolná. Egészen biztosan nem a civileket fogja “eltakarítani” a történelem.