Korábbi díjazottak 2015 – A “Migránsokat segítő civil szervezetek hírbe hozása” / Rogán Antal a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke

A 2015 nyári-őszi menekültválság emberi drámáit a “kormányzati kommunikáció” arra használta fel, hogy morálisan ellehetetlenítse a menekültáradat idején emberségből példát mutató civil közösségeket.

E javaslatnak nem tárgya a menekültválság, más elnevezéssel “új népvándorlás” kulturális, gazdasági hatásának elemzése Európára, különösen a “tranzitútvonalként” használt hazánkra.

Vitathatatlan tény, hogy gyerekek, fiatalok, asszonyok, otthonukat otthagyó férfiak ezrei életük kockáztatásával, vagyonukat odahagyva próbáltak, próbálnak szerencsét Európa határainál. Emberek. Olyan embertársaink, akik a “keresztény Európában” a “krisztusi szeretet” jegyében szeretet-gesztusokra, táplálékra, meleg ruhára, útbaigazításra szorulnak.

Az állami intézményrendszer nem tudott stabil megoldásokat kínálni a válság legforróbb napjaiban. El kell ismerni, hogy a civil társadalom vállaltak olykor emberfeletti módon részt e válság kezelésében, az embertársnak kijáró segítségnyújtásban. E, jobbára civil önkéntesek segítő munkája a határokon, a fővárosban elismerést, támogatást érdemelt volna, legalábbis köszönetet az állam és a kormányzati kommunikáció részéről. Ehelyett a miniszterelnök az “Idők jelei” vitairat bemutatásakor 2015. október 30-án nyilvánosságra hozott beszédet tartott (Ennek mondanivalóját a közrádióban e napon megismételte 180 perc című műsor, riporter Kocsis Éva), melyben Soros György Alapítványát egyfelől az önkéntesek támogatójaként, ugyanekkor a nemzetállamok keretein túl gondolkodó, hagymázas álmokat követő aktivisták pénzelőjeként tüntette fel. (http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/beszedek-publikaciok-interjuk/orban-viktor-beszede-az-idok-jelei-vitairat-bemutatasakor).

A miniszterelnök beszédét követték a kormányhoz közel álló sajtóorgánumok (Magyar Idők, Heti Válasz), később – egyre mocskolódóbb nyelven, haragos vádaskodással – a szélsőséges portálok (pl. 888, Pestisrácok.hu). Az “áruló civileket” támadó kampányban Holik István országgyűlési képviselő ment tovább, vélelmezhetően nem “írói munkássága részeként” november 6-án a Magyar Időkben élezte tovább a feszültséget bizonyítatlan vádjaival.

Ezalatt a civilek tették a dolgukat. Helytálltak a nemzet nevében. A kormányzati kommunikáció tudatos félretájékoztatása a közvéleményt nem csupán e menekültekkel szemben, hanem a segítő civilekkel szemben is hergelni kívánta, mindezzel az egész civil társadalom becsületét megbélyegezve és megsértve.

A migránsokat segítő civil szervezetek hírbehozásáért a “Kormányzati kommunikáció” felelősei, így Rogán Antal, a kormányzati kommunikációért felelős miniszter “Civil Citrom díjban” részesül.