Alapítványok fehéren feketén / File László / Blazearts Kft.

 

Az “Alapítványok feketén-fehéren” elnevezésű vállalkozás (Blazearts Kft, File László) civil szervezeteket keres meg azzal az “ajánlattal”, hogy az SZJA 1 %-ra vonatkozó felhasználásuk “elemzésével” lehetőségük lesz ” jelentős összegű ellenérték fejében ” bekerülni az általuk üzemeltetett honlap “Támogatásra javasolt” kategóriájába. Ha ezt a szolgáltatást nem kérik, akkor a civil szervezet a “Támogatásra nem javasolt” kategóriába kerülhet a honlapon, s ezzel csökkenti esélyeit a magánszemélyek SZJA 1 %-os adófelajánlásainak -, valamint a céges támogatásoknak a megszerzésére. A nagy nyilvánosságú támogatási feketelistán szereplő civil szervezet ugyanis nehezebben jut majd adófelajánláshoz vagy támogatáshoz az amúgy is már meglévő támogatói körén kívül, mint az a civil szervezet, amelyet a nyilvánosságban is támogatásra javasolnak – így hangzik a cég érvelése.

Az “Alapítványok feketén-fehéren” elnevezésű vállalkozás súlyosan sérti a civil szervezetek önrendelkezési jogát azzal, hogy hamis látszat keltésével megrendelésre, fizetésre kényszeríti őket.

Semmi más alapjuk nem lesz ugyanis a “Támogatásra nem javasolt” feketelistán elhelyezni a fizetést megtagadó civil szervezeteket, mint az, hogy nem fizettek! Azoknak a nyilvános adatoknak az esetleges elemzése – amelyek a www.birosag.hu oldalról szabadon elérhetőek a számviteli beszámolókból és közhasznúsági mellékletekből – nem vezethet olyan eredményre, amely megalapozottá tenne egy ilyen kategorizálást a  http://alapitvanyokfeketenfeheren.hu honlap “Támogatásra javasolt” vagy “Támogatásra nem javasolt” felületei között!

A www.alapitvanyokfeketenfeheren.hu vállalkozás által megtámadott civil szervezetek tulajdonképpen a “kényszerítés” bűncselekményi tényállásának megfelelő agresszió áldozatai, hiszen fenyegetéssel kényszerítik őket arra, hogy olyat tegyenek (megrendeljenek nagy összegért egy általuk nem kívánt szolgáltatást), amit egyébként nem cselekednének. Nem véletlen az sem, hogy éppen az alapítványokra fókuszálták tevékenységüket, hiszen köztudottan a civil szervezetek általában nem rendelkeznek az ilyen ártalmas, káros, manipulatív támadások elhárításához szükséges jogi és pénzügyi szaktudással.

A civil szervezetek önrendelkezési jogának súlyos megsértése, a szektor elleni agresszió, a megalapozatlan hitelrontás, valamint a civil szektor működésére tekintettel kifejezetten károsnak minősíthető “Alapítványok feketén-fehéren” honlap és annak működtetője a Blazearts Kft., illetve szervezője File László Civil Citrom Díjat érdemelnek.